Techniek

jan 13th, 2016 | By | Category: Column Paul Turken

Jarenlang hebben al mijn trainers me de kop op hol gezeurd over mijn gebrek aan techniek. Alles was fout: mijn grip, mijn schouders, mijn voeten, mijn swing, mijn instappen, mijn looppatronen. En wat we ook deden, veel beter werd het niet. Eindelijk komt er een nieuwe techniek met perspectief. Er komt een nieuwe techniek waar zelfs ik gebruik van kan maken. Luister en huiver, de nieuwste squashtechniek komt beschikbaar voor iedereen.

The Web of Things
The web of things, dat lijkt een onmogelijke naam voor iets wat met sport te maken heeft. Maar ook op ons gebied is het niet te stoppen. Alles begint met sensoren. Kleine dingetjes die je overal aan kunt plakken of in kunt stoppen. Er is al een tennisracket met sensoren. Er komen ballen met sensoren. Er komen sensoren op de baan, in de vloer, in je kleren en zelfs onderhuids. Sensoren zijn piepkleine digitale dingetjes die van alles kunnen registreren. Ze registreren beweging, kracht, impact, snelheid, warmte, stroming, de zouten in je zweet en wat je ook maar in het kader van sport bedenken kunt. Zonder draadje geven deze sensoren aan een computer door wat ze zien, voelen en weten. Die computer slaat al die troep aan informatie op in een geweldig groot geheugen. Hoe meer data hoe beter. Dat noemen wij hooibergen van data, ofwel big data. En dan zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het zoeken van naalden in digitale hooibergen. Dat doen ze met een wiskundig trucje dat de idiote naam van algoritme heeft. Hoe groter de hooiberg, hoe kleiner de naald, hoe slimmer dat algoritme wordt. Laten we dat slimme ding maar even Algo noemen voor het gemak.

Algo in sportland
Algo gaat in de racketsporten simpelweg kijken hoe je beweegt, hoe je je racket vasthoudt en welke snelheid de bal krijgt, en kan dan per slag en per stap uitrekenen waar je wat kunt verbeteren. Op mijn racemotor heb ik Algo al geïnstalleerd. Op elk circuit kijkt Algo wanneer ik schakel, hoe ik gas geef en hoe schuin ik in de bocht hang. Algo registreert alles. Als ik bij toeval een keer een bocht echt lekker snel neem dan weet Algo: dat was voor Paul een ideale bocht. Die onthoudt hij en elke volgende ronde dat ik het minder doe, krijg ik na de trainingssessie precies te horen hoe en waar ik tienden en snelheid heb laten liggen. Vorige week rekende Algo voor mij uit hoe goed ik wel niet zou zijn als ik alle ronden in iedere bocht had gedaan wat ik theoretisch kan. Algo is de meest kritisch motorracetrainer die ik ooit gehad heb. Hij is een kei van een trainer, niets ontgaat hem, al zijn adviezen zijn ‘straight to the point’ en al zijn raadgevingen zijn afgestemd op mijn feitelijke kunnen. Geen valse verwachtingen, geen valse hoop. Het enige wat ik nog moet doen is Algo omscholen naar squashland.

Wanneer komt Algo in squashland aan?
Dat gaat sneller dan we denken. In de gemotoriseerde sporten is hij overal. In de atletiek zit hij al in schoenen en kleding. In de medische wereld meet hij continu bloedwaarden en doseert hij onderhuids automatisch medicijnen. In het verzorgingstehuis weet hij of oma op de vloer gevallen is (sensors in de vloer) en of opa ‘s nachts op tijd ging plassen (patroonherkenning). Alle techniek is daar. En we weten inmiddels, als de techniek beschikbaar is, dat de wereld dan plotseling van de ene dag op de andere kan veranderen. Dan gaat Algo je looppatronen analyseren, je laatste slagbeweging vergelijken met je beste slagbeweging ever. Hij weet precies wat je winnende slagen zijn en in welke situatie precies. Gemiste kansen worden gesignaleerd. Je kleine succesjes worden zichtbaar.

Mijn techniek
Ik ben ervan overtuigd dat ik dit nog allemaal ga meemaken. Voordat ik stop met squashen zijn al deze ondersteunende technieken zoals ‘het Internet der dingen’, ‘machine to machine communication’, de big data en de algoritmische patroonanalyses beschikbaar. Ga ik Steve Williams, mijn personal trainer, dan afdanken? Ik denk het niet. Steve is erg goed, maar ook zo vriendelijk en correct (hij is erg verandert de laatste 10 jaar) dat ik daar niet zoveel mee opschiet. Ik denk dat Steve en Algo samen het verschil gaan maken. We slaan gewoon de videoanalyse even over en gaan direct voor het grote succes: “World Masters here I come”. Oktober 2016 komt helaas nog veel te vroeg. Bij het toernooi in Johannesburg is voor mij de Olympische gedachte nog steeds het meest haalbare. Deelnemen (en genieten) wordt daar belangrijker dan winnen!

paulturken@yahoo.com

paul turken

Comments are closed.