Ilegalen Squash

mei 24th, 2016 | By | Category: Column Paul Turken

In de zomer van 2005 werd ik ingehuurd om een groep van jonge ambtenaren in Lesotho te trainen in strategisch denken. Lesotho is het armste land ter wereld. De hoofdstad Maseru voelt aan als een dorp ter grote van Horst aan de Maas. Buiten het stadje ligt een vervallen Engelse countryclub. Op het terrein staat één stenen gebouwtje. Na werktijd zie ik allemaal jongetjes en mannen richting het gebouwtje lopen. Door een gat onder in een vervallen houten deur klauter ik achter de anderen aan. De jongetjes praten geen Engels of Afrikaans dus communicatie is onmogelijk. En daar zie ik voor mijn ogen iets ongelooflijks. Met houten rackets, bespannen met waslijn, spelen die kids squash. Puur voor de fun. Ik heb die hele week mee mogen doen. In ruil voor achterlating van mijn rackets en een paar ballen. Illegale squash gespeeld door fanatieke jongetjes.

Legale jeugdsquash
Squash gaat als sport al een paar jaar remmend de berg af in het rijke westen. In opkomende landen komen prachtige talenten tevoorschijn, maar de oude squashreuzen hebben het moeilijk. Natuurlijk hebben de alsmaar commerciëler wordende centra in Duitsland, Frankrijk en Nederland de jeugd verwaarloosd. Die brachten geen ‘quick cash’. Maar ook de oude traditieclubs in het Verenigd Koninkrijk, zonder winstoogmerk, krijgen de jeugd niet op de baan. Misschien wil de jeugd gewoon niet meer, dat mag. Culturen kunnen wijzigen, sportvoorkeuren ook. Dat heet vooruitgang. Onze jongeren zijn wat te dik, erg bezig met smartphone en tablet, volgepropt met afspraken. Realiseren we ons wel dat in een ‘normaal’ gezin de kinderen acht grootouders hebben om bij op bezoek te moeten? En als de scheidingsgolf al bij de grootouders begonnen is, nog veel meer dan acht? Daarnaast worden ze door de Mama-Taxi als Chinese talentjes van muziekles naar ballet en van ballet naar tennis gesleept, om van hun vermeende hoogbegaafdheid maar niet ter spreken. Dachten we nou echt dat die prinsjes en prinsesjes zin hebben in een harde sport, een paar keer per week, waar je kletsnat en met spierpijn van de baan af komt? Zo werkt de vooruitgang niet.

Illegalen jeugdsquash
In Somalië bestaat nog de ouderwetse ‘extended family’. Daar hebben we in het Nederlands niet eens een woord voor. Dat is de hele club bij elkaar met grootouders, ooms, tantes, neven, nichten en ook de hele koude kant. Die grootfamilie beslist wie er door hen wordt uitgezonden naar het rijke Europa. Dat is de fitste en slimste jongeman van die club. Die heeft de grootste kans het te halen. Die krijgt alle spaarcentjes mee. Die lukt het wel om de trip tot een goed einde te brengen. Die gaat dan werken in Europa, verzamelt geld en zorgt ervoor dat de rest van de familie snel volgen kan. Dat heet in westers jargon: een goed doordacht business model. Onze Syrische bezoekers zijn dikwijls vrij hoog opgeleid en hebben behoorlijk wat spaargeld. Zij willen hun kinderen niet in een oorlogsgebied opvoeden. Ze verschaffen zich dus een risicovolle reis, voor een bizar bedrag, bij een paar oplichters. Die Syrische kinderen kun je niet echt beschuldigen van obesitas. Ze zitten wel vol hoop en ambitie. Dat hebben ze, net als hun Somalische lotsgenoten, van hun ouders en grootouders met de paplepel meegekregen. Een grote groep kinderen, behoorlijk fit na wandelingen van honderden kilometers, niks te dik, niet verwend, zeer ambitieus en vol met hoop en goede plannen, en van fatsoenlijke komaf uit ambitieuze families. Dat is de doelgroep waar squashverenigingen zich altijd hun vingers bij afgelikt hebben.

En wij?
Mijn buurman Jens Witte heeft acht Somaliërs op de oude boerderij wonen. Leuke jongens die in de zes maanden dat ze er wonen geen moment last veroorzaakt hebben. Tijdens het schrijven van dit stukje realiseer ik me dat ik te laf of te lui ben geweest om ze ooit voor een kennismaking met de squashbanen hier in Harpsted uit te nodigen. En overigens heb ik nog nooit van een squashclub in Nederland gehoord die een jeugdteam heeft met AZC kinderen. Lafheid? Luiheid? Of toch gewoon goede, oude vooroordelen?

paulturken@yahoo.com

paul turken


Comments are closed.